ΝΕΟ ΕΜΒΟΛΙΟ NOVOVAX

Σχετικά με το νέο κατασκεύασμα που ονομάζεται εμβόλιο NOVOVAX (Όσα δεν σας λένε!!!)
Πολλά ευοίωνα μηνύματα ακούγονται για το νέο αυτό «εμβόλιο» αλλά η επιστημονική κοινότητα διατηρεί πολλές επιφυλάξεις, καθόσον οι μελέτες είναι πολύ περιορισμένες (και οι περισσότερες προέρχονται από την παρασκευάστρια εταιρεία) αλλά και αυτό έχει ζητήσει άδεια επείγουσας χρήσης (και δεν έχει αδειοδοτηθεί κανονικά)
Η ουσιαστική του διαφορά είναι ότι τα εμβόλια mRNA δίνουν εντολή να παρασκευαστεί η πρωτεΐνη ακίδας από κύτταρα του σώματος ενώ στο NOVOVAX χορηγείται η ίδια η πρωτεΐνη ακίδας (που για την παρασκευή της χρησιμοποιείται άλλος οργανισμός στον οποίο γενετικά δίνεται η εντολή να την παράξει)
Η ανοσοποίηση είναι μερική (μόνο στο αίμα και όχι στα επιθηλιακά κύτταρα του ρινοφάρυγγα) και γίνεται αφού επαναληφθεί με δεύτερη (σε ένα μήνα) και τρίτη δόση (σε 6 περίπου μήνες).
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι περισσότερες και οι βραχυπρόθεσμες σοβαρότερες , και αφορούν: 1. διαταραχές του αίµατος και του λεµφικού συστήµατος ,(Θροµβοκυτοπενία, λεµφαδενοπάθεια) 2. διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήµατος, 3. διαταραχές του νευρικού συστήµατος (Παραισθησία, παράλυση περιφερική νευροπάθεια, νευρίτις , εγκεφαλίτις, σκλήρυνση κατά πλάκας, σπασµοί, κεφαλαλγία) 4. Καρδιακές και αγγειακές διαταραχές.
Στο σκεύασμα αυτό περιέχονται και κάποια έκδοχα (νανοσωματίδια, ανοσοενισχυτικά, ίχνη φορµαλδεϋδης και θειοκυανικού καλίου, τα οποία χρησιµοποιούνται κατά την παραγωγική διαδικασία) και για τα οποία ακόμα δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες.
Τόσο για την αποτελεσματικότητά του … και για τα mRNA 90% έδιναν και για αυτά στην αρχή. Αυτά τα λίγα είχα να σας πω.
Βαγγέλης Κουρούκλης
Ιατρός Παθολόγος-Ιριδολόγος
Ιδρυτικό μέλος ΕΝΕΑΠ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top